Три шляхи

Олег Кравченко 38
ОЙ, ТРИ ШЛЯХИ ШИРОКІЇ…

Правнуку Михайлу Петриченку
______________________________________________________

1. Якщо станеш ти поетом

Після сну я звеселився:
Ноутбук лише відкрився,
Дивний сон мені приснився,
Ніби древній Київ
Насторожив власні вуха, 
Правнука Михайла слухав,
А Михайлик найсмішніші
Пише повісті і вірші.
Знають коледжі і виші: 
Так лиш він уміє!

І куди я не погляну –
Скрізь усміхнені кияни!
Всі висловлюють пошану
Юному поету.
Жарти, сміх, веселий гамір,
А Михайла мають намір
Генієм усього світу
Назавжди проголосити
Фани Інтернету.

* * *

2. Якщо станеш ти диригентом… 

Михайлу буде двадцять років,
Коли мені вже сто мине,
І правнука шляхи широкі
До мрій приваблюють мене.

Хоч в піанізмі, хоч в бельканто –
В усьому станеш майстром ти,
Непересічним музикантом,
Я певен, маєш ти зрости.

Парижа, Відня, Бонна, Гента
Всі меломани крикнуть: «Біс!»
На честь Михайла – диригента,
Котрий їм Моцарта приніс.

Весь світ тобі всміхнеться радо,
В топ-двадцять включить на віки,
Бернстайн і Клайберн, і Аббадо
В еліту приймуть залюбки.

Так, все це станеться – я знаю, –
коли розквітне твій талант.
А нині світ увесь чекає
На тебе, славний Музикант!

* * *


3. Якщо станеш ти архітектором… 
 
Фасади, портики, колони…
Боз-ар, бароко, ар-деко; –
Все розмаїття Барселони,
Хай-тек, модерн і рококо; –

Тобі підвладні різні стилі,
Ти – архітектор від богів.
Батьки всю душу в тебе влили,
Щоб перевершити зумів 

І Гауді, і Френка Гері,
І Заху Мохамад Хадід,
І тих обранців мільярдерів,
Що прославляли їхній рід.

Зійдеш ти на вершину слави
Між архітекторів-зірок,
І сам Сантьяго Калатрава
До тебе прийде на урок.

Тож кожну ти цінуй хвилину –
Рости, дерзай, учись як слід!
Прослав у світі Україну 
І свій, хай небагатий рід.

© Олег КРАВЧЕНКО
2018 рік. 
---------------------------------------------
Использовано фото проекта Заху Хадид, которая является выдающимся архитектором современности и работает в стиле деконструктивизма.