Веслав Дымны Черные ангелы

Нати Гензер
Czarne anioly

Czarne anioly choc bialoskrzydle
A na ich twarzach miny obrzydle
Na czarnym niebie jak fajerwerki
Ale przeklete raz i na wieki
To sa anioly z mojej stodoly
Pouciekaly przez dziury w dachu
Anioly smierci z glowami weza
I lataja w gorze i czas swoj mitreza
I trzeba by wszystkie je razem polapac
I w peczki powiazac i wapnem pochlapac
I wpuscic do nieba czy trzeba nie trzeba
Czy trzeba nie trzeba
Czy trzeba nie trzeba
Czy trzeba nie trzeba
Moja stodola jest cala drewniana
Na cztery strony jest zbudowana
Na czarno-bialo jest malowana
Cala swiecona i wykadzona
Tam produkuje sie czarne anioly
Jeden we fraku a drugi goly
Trzeci ponury czwarty wesoly
Piaty jak trumna a szosty umarl
Przez sine niebo wielki ptak leci
Nie to nie ptak jest to aniol smierci
Ma biale skrzydla z gesiego pierza
A pysk ma taki jak pysk u zwierza
Siedem guzikow ma u surduta
A dusza jego jadem zatruta
Rak czternascioro ma u tulowia
I na kazdej glowie ma dwa wodoglowia
Ma uszu szesnascie ma czterdziesci nosow
Ma ten aniol smierci co tak leci noca
A skrzydla u niego tak strasznie lopoca
Tak strasznie lopoca
Tak strasznie lopoca
Tak strasznie lopoca
A skrzydla jego wielce szatanskie
Lecz choc on czarny toc aniol panski

Черные ангелы

Черные ангелы белокрылые
Лица их - рожи вельми похмылые
На черном небе как фейерверк
Прокляты раз и навек
Ангелы из моего сарая
Через дырки в крыше тика’ют
Ангелы смерти с головами змеиными
Летают высоко и тратят время – дни-годины
Надо бы их всех оптом поймать
Купоросом сбрызнуть, в пучки связать
Выпустить в небо – надо-не надо
Надо-не надо
Надо-не надо
Надо-не надо
Мой сарай из дерева, сборный
И смотрит на все четыре стороны
Черно-белой краской подмалеванный
Весь такой ладаном освященный
Там черных ангелов производят
Один во фраке, другой голый,
Третий понурый, четвертый веселый
Пятый гробовой, шестой умер
В синем небе огромный птиц летит
Нет это не птиц, а ангел смерти небо бороздит
Из гусиных перьев белые крылья
И морда его, как морда у зверя
В семь пуговиц у него сюртук
Душа полна ядом тыщи гадюк
На туловище – четырнадцать рук
Что голова – то водянки бурдюк
Шестнадцать ушей сорок носов
У ангела смерти на крыльях ночи
И крылья его так страшно лопочут
Так страшно лопочут
Так страшно лопочут
Так страшно лопочут
И крылья его от черта, похоже
Хоть черный он, но ангел божий