К морю

Татьяна Богданова Аксенова
             Kati Vangelova

Искам, море, на теб да разкажа
за мечтите от детството, надеждите, вярата.
За игрите безгрижни, там по паважа,
за любовите първи, облели сърцата.
Помогни ми, море, отново да бъда
безгрижно хлапе и мечтите да сбъдвам.
Любовта да бъде моя присъда,
с хвърчила след вятъра смело да тичам.
Покажи ми, море, оня път сред звездите
гдето няма терзания, няма вина.
Няма болка човешка, няма страдания,
няма възмездие, само светлина.
Научи ме, море, да преглъщам обиди,
да бъда вълна - и нежна, и силна.
Мощна да бъда, вятърът да ми завиди,
скали да премествам с вяра изобилна.
Научи ме, море, да бъда добра,
да прощавам в душата си непростими неща.
Тя, душата ми, този път си избра -
смирено да търси любовта по света.

                Татьяна Аксёнова

Я сейчас, тебе, море, поведать в ударе
Все мечтания детства, надежду и веру,
О беспечной игре прямо на тротуаре,
О затопленном сердце любовию первой.

Помоги мне, о, море, всё вернуть, снова стать
Беззаботным ребёнком, чтоб сбывались мечты,
А любовь моя будет сильней убеждать
Смело змеев воздушных ветром гнать с высоты!

Покажи мне, о, море, этот путь среди звёзд,
Где нет горечи, нету кручины-вины,
Человеческой боли, страданий и слёз,
Нет возмездья, лишь проблески света видны.

Научи меня, море, глотать все обиды,
Буду, словно волна, и нежна, и сильна,
Позавидует ветер моей мощи, завидев,
Как скалой движет вера - изобильна она!

Научи меня, море,  доброй  стать и  хорошей,
Непростительный грех отпуская любой
Всей душой - она выбрала путь этот, что же -
Мне смиренно вымаливать в мире любовь.