На конвертики хат... Лина Костенко

Блантер Татьяна
На конвертики хат лето клеит, как марки, оконца.
Не погашены марки - беда не поставила штамп.
А над ними века, лихолетья, то тучи, то солнце.
Пролетаю над ними и я высоко, где-то там.

Опускаюсь на землю, зеленеющий глобус капусты,
Где на полюсе  жук, бродит, как неуклюжий пингвин.
Там, под сводом печали, разлита такая  акустика -
Прикоснёшься слегка - льётся звон аж до самых вершин.

Ходит мать в огороде. К ней ластится плюшевый пёсик
И никто не убит… не пропал, нет  проклятой войны.
Стая диких гусей пролетела,  Ивасик- Телесик* …
Все кленовы мосты и все кони ещё вороны.

                *****

На конвертики хат літо клеїть віконця,як марки.
Непогашені марки – біда ще не ставила штамп.
Пролітають над ними віки, лихоліття і хмарки.
Я там теж пролітаю,я теж пролітаю там.

Опускаюсь на землю, на сивий глобус капусти.
На самісінький полюс, де ходе жук, як пінгвін.
Під склепінням печалі така хороша акустика.
Ледве-ледве торкнешся,а все вже гуде, як дзвін.

Ходить мати в городі. І лащиться плюшевий песик.
І ніхто ще не вбитий, не вбитий ніхто на війні.
Дикі гуси летять. Пролітає Івасик-Телесик.
Всі мости ще кленові. Всі коні іще вороні.

С украинского.



* Ивасик- Телесик - персонаж украинской сказки.


Иллюстр.
Маковский Владимир. Украинский пейзаж с хатами. 1901.