Юзеф Чехович Смерть

Нати Гензер
SMIERC
 
napisano stacja towarowa
napisano magazyn
dzwig i winda zwieszaja ciezkie glowy
cokolwiek sie zdarzy
 
wagon czerwone wiezienie krow
zatkal okienka pysikami cielat
ryk zalem kipi ryk i znow
maszyny cisze miela
worki na rampie pachna pasza
wies jest na chwile jakze neci
ale nie ma wilgotnego szmeru traw u pedni
biale lampy noc slodka gasza
o kola ktorych 8
dobrze wy wiecie gdzie rzeznia
im hamulcom przyczepom osiom
droga tez nie bezbrzezna
dlaczego deski przepojone smarem
przestaly byc kwitnacymi sosnami
dlatego i ceglany dom
stacja towarowa z zelaznym dzwigarem
nie zmiluje sie nad noca i krowami
 
krowy na zabicie sa

СМЕРТЬ

написано товарная станция
написано склад
подъемник и лифт повесили головы на фланцах
что день нам даст

вагон красная тюрьма коров
окна теснятся мордами телят
мычанье жалобное надрывное мычанье и снова
машины тишь мелют спешат
мешки на рампе пахнут пашней
минуту мелькнет деревня тоска
но нет влажного шума трав на лужках
белыми лампами ночь сладкая погашена
колеса которых 8
вы хорошо знаете где бойня
им тормозам прицепам оси
дорога недальняя неспокойная
зачем доски пропитанные смрадом
цветущими соснами быть перестали
затем и дом каменный твой
товарная станция с железным краном
не смилуются над коровами и ночами

коровы на убой