Ночной страж Пер. с болгарского яз

Светлана Тарасова 62
Георги Рупчев

Смяна на нощна стража.               
 
Портрет на мъж в забутаната ниша:
единствен, непознат, недишащ.
Кама в колана и ръката полусвита...
Наоколо се шляят посетители.

От зала в зала бавно се смрачава,
почистиха, затварят.
             
И тогава

стремително изскача от портрета

мъжът– на двадесет и седем, с тъмна дреха,
на жилестата шия блясва златната верига,
той приближава до прозореца, повдига
завесата и цяла нощ, без да премигне, чака,
видян единствено от мрака.
             *********
               


Портрет в забытой нише отдаленной
Один, никем не узнан, затаенно
Нож в ножнах в полусогнутой руке.
На посетителей взирает вдалеке.


Из зала в зал проникнет темнота,
Уборщики почистят, затворят.

Тогда

Стремительно он выскочит из рамы

Ему лет двадцать семь, из тьмы далекой
На шее мощной чуть блестят вериги.
Приблизившись к окну вплотную и
Чуть занавес оконный сдвинув,
Всю ночь он смотрит цепко и сторожко
Один из полумрачного окошка...



   Без редакции