Po milosci

Халина Подгорска-Дутка
PO MILOSCI
Po milosci
wszystko jest miloscia
gdy dotyka sie
jej iskra
mchu codziennosci
wtedy rozpala sie
malym plomykiem
w kazdej rzeczy
wielkiego swiata
rozjasniania
buta i sznurowki
kota i medalionu
marksizmu i taszyzmu
i nawet dusza
wyzbywa sie leku
ze nie promienieje
z siebie samej
12.09.2016
***
HPD