Ярослав Ивашкевич Летят облака светлые лебеди

Нати Гензер
Od Rozwadowa, Lancuta, Lezajska
Leca obloki jak swiatle labedzie.
Na sinym niebie ta flotylla rajska
Jak szczescie, ktorego nie bedzie.
Niedogonione i nieodgadnione
Splywaja sladem znad Sanu
Cienie przelotne, ptaki zielone,
Nad miastem zapomnianym.
Na starym murze wsparty niechetnie,
Jakze samotny i jakze wzgardzony,
Patrze na rzeke, gdzie woda tetni,
Krwi, a nie wody spragniony,
Odnowy jakiejs prozno laknacy,
Stoje, umieram i patrze:
Chmury splywaja na dzien goracy
Ciemniejsze i coraz rzadsze.
Wiem, ze od dawna wszystko skonczone,
Granica przebyta cienia,
Chmury zostaly tylko zielone
I wielkosc ponizenia.
Czemuz tak smutno? Kiedy jest jasno,
Czemu w mrok glowe klonisz?
Zapomna ciebie, jak to miasto
Zapomniane: Sandomierz.

От Розвадова, Ланьцута, Лежайска
Летят облака – светлые лебеди.
На синем небе флотилия райская,
Как счастье, что не изведать.
Неуловимы и неотгаданы,
Плывут следом за Саном
Тень перелетная птиц зеленых
Над городом первозданным.
О древнюю стену лениво опираясь,
В одиночестве, в презренье стражду,
Смотрю на реку – вода играет,
Крови, не воды, жажду,
Ожиданьем  напрасным охвачен,
Стою, умираю, смотрю:
Летят тучи в день горячий
Темнеют, редеют, плывут.
Знаю, давно все закончено,
Границы размыты тени,
Тучи остались только зеленые,
Величие унижения.
Что же так грустно? Ведь небо ясно,
Что в мрак голову клонишь?
Забудут тебя, как город, безвестно
Забытый: Сандомеж.