гопак

Ерёмин Валерий Алексеевич
Куплети

Тихо сутінки зібрались до вікна
Хитрий місяць із-за хмари вигляда.
Десь з запізненням коваль іще кує
Та вже весело музика виграє.

Гей забудь свої болячки і недуг
Руки в боки і скочи скоріше в круг.
Коли музика весела отака
Тож ушкваримо завзято гопака.

Ой дивіться якийсь дядько без чобіт
Стовпом куряву здійняв біля воріт.
Вище себе босі ноги підкида
І затято вибиває гопака.

Перекинув дід ногою казанок
За дівчатами потягся у танок.
Хоч рипить і торохтить вже сатана
Та іще ,як кінь скакає гопака.

Ледацюга теж покинув свій стіжок
Почув музику забув про пиріжок.
Перестав ото сопіти храпака
Хвацько лупить під снопами –гопака.

Кум з кумою у садочку- голяком
Захопилися зненацька гопаком.
-Це не вершник дикий скаче на коні,
А це кум скакає в   милі на кумі.

Ухопилася  кума за черенок
Не пускає кума з хати до дівок.
Поки двері зачіняла на замок
Кум з вікна уже плигонув у садок.

В нас такої ще корови небуло
Одягла собі вуздечку ісідло.
Бик побачив заревів: «Япона мать!
Тепер буду на прокат тебе здавать.

Підмінила баба браги бутильок
На духмяний із цукерками чайок.
Дід чайочку із цукерками попив
Після того оселедцем закусив.

Подивився дід на бабу з висока
Щось ти бабо стала зовсім не така.
Поспішив, закрив стареньку на замок
І рвонув бігом на танці до дівок.

Узяла Ульяна Йвана приймаком
Бо той цвяхи забиває кулаком.
Той за рік іще не взяв і молотка
Зате добре вибиває гопака.

Загуляло,загуділо враз село
Наче вітром танцювати понесло.
Я теж вийду потанцюю під дуду
Завтра вранці на роботу –не піду.