Light mist dissolved in frosty air...

Анна Мейфлауэр
Осип Мандельштам

Light mist dissolved in frosty air.
For sorrowful freedom offering up my prayer,
I dream of ascending to a cold, quiet praise song,
Being gone forever, yet I'm bound to push along
This snowy street at night.
A dog bark's heard, the west remains alight.
I encounter some passers-by.
Don't talk to me. What shall I say in reply?

В морозном воздухе растаял легкий дым,
И я, печальною свободою томим,
Хотел бы вознестись в холодном, тихом гимне,
Исчезнуть навсегда, но суждено идти мне
По снежной улице, в вечерний этот час
Собачий слышен лай и запад не погас,
И попадаются прохожие навстречу.
Не говори со мной! Что я тебе отвечу?