Яков Соловейчик. Художник и его модель. Рус. Бел

Максим Троянович
 Марк Шагал
Кому позволят в Ватикане
Так богохульствовать с Христом?
Безумец, гений и изгнанник,
Колдует с кистью над холстом.

Здесь нет религии в сюжете,
И прочих сумрачных идей.
Есть только факт: за все в ответе
Какой-то бедный иудей.

Как будто крови Богу мало:
Один народ - народ Шагала
"Распят, распят по всей земле", *

Писать об этом больно, сложно,
Модель нашел себе художник,
Как снайпер - мушку на стволе.

 * аллюзия на строку Бориса Пастернака.

Мастак  і яго мадэль. Марк Шагал

Каму дазволяць у Ватыкане
Так блюзнерыць з Хрыстом?
Вар'ят, геній і выгнаннік,
Вядзьмарыць з пэндзлем над палатном.

Тут няма рэлігіі ў сюжэце,
І іншых змрочных ідэй.
Ёсць толькі факт: за ўсё ў адказе
Нейкі бедны юдэй.

Як быццам крыві Богу мала:
Адзін народ - народ Шагала
"Распят, распят па ўсёй зямле", *

Пісаць пра гэта балюча, складана,
Мадэль знайшоў сабе мастак,
Як снайпер - мушку на ствале.

   Перевёл Максим Троянович