Ентличок-Пентличок

Ольга Владимировна Никитина
ЕНТЛИЧОК-ПЕНТЛИЧОК

Ент-ли-чок-Пент-ли-чок!
Жив на світі черв’ячок.
Жив на світі черв’ячок,
Носив шарфик на бочок.
Носив шарфик на бочок –
Отакий був черв’ячок
Ент-ли-чок-Пент-ли-чок!
На червоній скатертині
Та у плетеній корзині
Повно-повно яблучок.
А в одному з яб-лу-чок
Поселився черв’ячок,
Поселився черв’ячок –
Шарф зелений на бочок.
Шарф зелений на бочок –
Отакий був черв’ячок
Ент-ли-чок-Пент-ли-чок!
Висунувся черв’ячок-
Шарф зелений на бочок
Та й каже:
«Споконвіку вся родина
Їла оці яблука.
Та прийшла нова година
Для їхнього правнука!
Що, крім яблук, у бабусі,
В татуся і у матусі
Бажаного?
Я ж кажу: «Доволі! Досить!»
Бо душа біфштекса просить
Смаженого!»
Вибрався із яблучка
           черв’ячок
Та й поправив шарфик свій
             на бочок.
Та й пішов у місто,
              та й поповз
Повз хатинки-яблука,
           повз повз, повз…
Пікся він на сонці,
          під дощем він мок,
Та біфштекс не викинув
                із думок!
Цілий тиждень повз він,
          цілий тиждень йшов,
Ресторан у місті
            все-таки знайшов!
Хочеться біфштекса
Черв’ячкові сильно,
Тож меню вивчати
Став він дуже пильно.
А в меню зазначені:
Яблучний салат,
Запіканка з яблук.
Далі йшли підряд:



Яблука мочені, яблука варені,
Яблука печені, яблука жарені,
Яблучний сік, яблучний торт,
З яблук пастилки, з яблук компот,
З яблук варення, повидло, цукати…
Годі біфштекса у списку шукати!
Яблука терті, ябчанка і каша.
Їжа із яблук улюблена наша!
Тут і оладки, й млинці, й пироги,
Звісно, й вареники всім дорогі!
Був і узвар, ще й із яблук підлива –
Знайде, що хочеш, душа вередлива!
Тільки біфштекса у списку немає –
От яка прикрість на світі буває!

 Черв’ячечок бачить:
 Отакі тут справи –
Роблять, видно, з яблук
Всі на світі страви!
Ент-ли-чок-Пент-ли-чок,
Де ж біфштекс твій, черв’ячок?

Ой, червона скатертина,
Та ще й плетена корзина…