Дзьмухавец

Татьяна Цыркунова
Сонца сярод зеляніны,
Жоўтых кветак ззяе ўбранне,
Цёплай пары, як даніна,
То – дзьмухаўца калыханне.

Кветачка, нібы смяецца,
Хочацца ёй усміхнуцца,
Добра ў вяночкі заўецца,
Хутка вяночкі сплятуцца.
 
Гэта ад роду я помню,
Як дзьмухаўцы мы зрывалі,
Жоўтыя яркія промні
Часта ў вяночак звівалі.
 
Потым яны адцвіталі,
Лёталі, як парашуты.
Мы іх імгненна здувалі –
Вось яны ўжо і сапсуты.
 
Доўга ляцелі "пушынкі",
Вецер ганяў іх па свеце.
Пэўна, шукалі сцяжынкі,
Даць каб жыццё на планеце.
 
"Сонца" сярод зеляніны,
Бачыла ў розных краінах.
Добрай прыкметай радзімы
Стаў дзьмухавец на чужыне.