Евгения Янищиц. Над грустным днём...

Ген Жэстачайший
Евгения Янищиц

Над грустным днём, случайной катастрофой
Моих прозрачных образов и снов,
Восстану я, пока диктует строфы
Моя судьба мне наново и вновь.
Восстану я. Потери тронут разом
Бессильного и слабого, а мне
Надежду не терять, что скоро праздник,
И август слов не бросит на стерне.
Вот и кукушка весело считает
Над замершим в бессоннице селом,
А солнце луч в дорогу посылает
Испепелить прощаний ледолом.
И там, где бабье лето на перроне
Безжалостно осядет на висок,
Какой холодный шквал меня догонит,
Какой огонь поднимется высок?
Лишь знаю то, что позднею порою,
Когда сердца волнует звездопад,
Пущанкой неприрученной, лесною
Я проживу меж праздненств и утрат.
И может не случайно выйдет снова
Взойти светлом своих крылатых мук,
Той девочке, что, зная силу слова,
Не ведает всех тягот этих букв.
_____________________________

Яугенiя Янiшчыц

Над смутным днём, раптоўнай катастрофай
Маіх празрыстых вобразаў і сноў,
Паўстану я,
                пакуль дыктуе строфы
Маё жыццё нанова мне ізноў.
Паўстану я. Няхай збівае страта
Слабога і бяссільнага, а мне
Надзею мець, што хутка прыйдзе свята
I жнівень слоў на вецер не сажне.
Яшчэ й зязюля весела кувае
Над тым нядрэмна-сцішаным сялом.
І сонца промень зыркі дасылае,
Каб спапяліць расстанняў крыгалом.
I там, дзе лета бабіна на сконе
Бязлітасна асядзецца на скронь,
Які халодны шквал мяне дагоніць,
Неўтаймаваны, зоймецца агонь?..
Ды ведаю, што позняю парою,
Калі трывожыць сэрца зарапад,
Пушчанкай непрыручанай, лясною
Я пражыву між радасцяў і страт.
I, можа быць, зусім невыпадкова
Паўстану я ў святле нязменных мар
Дзяўчынкай той, якой вядома слова
I невядомы ўвесь яго цяжар.