Ой не шумят вербы

Лесь Украинец
Ой не шумлять верби,
Не гомонять тополі,
Лежить козак мертвий
У широкому полі.

То не шабля турецькая
Його порубала,
То не куля шляхетськая
Його наздогнала,

То чудовиська крицеві
В повітря гатили,
Бідному українцеві
Допекти хотіли.

Заскочила нас війна
Зненацька удома,
Коли скінчиться вона,
Достеменно невідомо.

Скільки забере життів
І скільки скалічить
Невідомо й поготів,
Їх ніхто не лічить.

Дипломатії поразку
Ми бачили в Мінську -
Одягайте, хлопці, каски
І гайда до війська.

Захищайте Батьківщину,
Поки в кулуарах
Імпозантні мущини
Щойно з Канарів

Розпаюють Україну,
Нас не попитають.
А хлопців у домовинах
Сім'ям повертають...

Наближається нова ера,
Дарує надію,
Що добро візьме верх,
А зло збанкрутіє.

І коли в країні безлад
І гнила верхівка -
Наша зброя насамперед
Слово, а не гвинтівка.

Іспити та заліки -
Не головне в освіті.
Складімо мозаїки,
На друзки розбиті.

Тоді й воля буятиме
Від Сяну до Дону,
Коли правда лунатиме
Гучним баритоном.

Зазоріють зорі срібні
Для нас яскравіше,
Люди знову будуть рівні,
Як колись раніше...



(русский перевод)

Ой не шумят вербы,
Не шепчутся тополя,
Лежит казак мертвый
На сырой земле.

То не сабля турецкая
Его изрубила,
То не пуля шляхетская
Его догнала,

То чудовища стальные
В воздух херачили,
Бедному украинцу
Насолить хотели.

Застала нас война
Дома врасплох,
Когда окончится она,
Доподлинно неизвестно.

Сколько жизней заберет
И сколько искалечит
Тем более неизвестно,
Их никто не считает.

Поражение дипломатии
Мы видели в Минске -
Надевайте, парни, каски
И шуруйте на фронт.

Защищайте Родину,
Пока в кулуарах
Импозантные мужчины
Только что с Канар

Раздерибанят Украину,
Нас не спросят.
А парней в гробах
Семьям возвращают...

Близится новая эра,
Дарит надежду,
Что добро восторжествует,
А зло обанкротится.

И когда в стране неурядица
И гнилая верхушка -
Наше оружие - это прежде всего
Слово, а не винтовка.

Экзамены и зачеты -
Не главное в образовании.
Давайте сложим мозаики,
Разбитые вдребезги.

Тогда и воля разбушуется
От Сяна до Дона,
Когда правда будет звучать
Громким баритоном.

Засияют звезды серебрянные
Для нас ярче,
Люди снова будут равны,
Как когда-то раньше...