Кшиштоф Камиль Бачиньски Последнее стихотворение

Нати Гензер
Ostatni wiersz

Te dni sa malym miasteczkiem zdarzen.
Znam swiat na pamiec,
na pamiec znam kazda gwiazde i bol wiekow,
rzeczywistosc granitowa co dzien.
Nie zyje w miescie i krajach globow,
zyje w ogrodzie
przekwitlych uczuc zwierzecych i pragnien.

Ja: rozstrzelany po tysiackroc zolnierz stuleci,
z sercem na bagnet brata naklutym,
nie czekam. Za wzgorzami czasu nabrzmiewa nowy atak.
Odwaznie nie wiem konca i poczatku swiata.
Kiedy mnie jak boga - przez tysiaclecia nie znanego - wykleto,
znam droge krzyzowej madrosci - obojetnosc.

Последнее стихотворение

Эти дни - событий малые поселения.
Я выучил мир на память,
я выучил звёзды и боль веков,
гранитную явь ежедневную.
Я не живу в городах, странах, на землях,
живу в садах
Отцветших чувств, звериных желаний.

Я: тысячекратно расстрелянный вечный солдат,
с сердцем, наколотым на штык брата,
я не жду. Горы времени пухнут новой атакой.
Я отважно не знаю начала и конца света.
Я, как бог – неизвестный тысячелетиями – и прокля’тый,
выучил мудрость крестных мук – безразличие.