Мравешки дом

Петр Пенчев
По горската пътека, сред цветя и гъби
 влачат на гърба си или стискат в зъби
 мравчиците малки греди за своя дом.
Една зад друга ходят напред и заднешком.

Листенца и тревички, и борови игли,
пренасят дружно всички през есенните дни.
Няколко черупки приготвили за цигли,
а за дъждовните олуци - от пеперуди мигли.

Щурците им се радват и на цигулки свирят.
Под тези звучни песни намират свойта диря.
За някакъв си полуден израсна мравешкият дом.
Не дом, а истински дворец - с камина и балкон.

Във двореца по средата - цяла купчина личинки.
Майка им децата пази - тяхните любимци,
че е много дружно то - мравчото семейство -
няма то да позволи, някой тук да деребейства.

25.10.2012 г.
817 Б. Алекс.
Петр Пенчев