Поэма

Лика Поо
Віват!Пустеля!
Єдина в Європі пустеля піщана -
Гаряча, безкрая, така незвичайна!
Цілована сонцем, дощами умита,
Пустеля цвіте – усміхаються квіти!
Виспівують зяблик і сорокопуд…
Дива незбагнені чекають нас тут.
Жовтенькі пахущі кущі зіноваті –
На зілля цілюще степи ці багаті.
Волошки, ромашки, зозуленці дивні,
Чебрець є духмяний, всі трави – чарівні.
В давні часи
Та норов пустелі – примхливий, зухвалий.
Здіймаються бурі – піщана навала.
Як вітер підносить безжалісні смерчі,
Пташки сердобольні – й ті падають мертві!
Не видно ні неба, ні білого світу,
Ті бурі зненацька – то кара повіту…
З хоругвами люди виходили кволі,
Просили у неба щасливої долі,
Щоб вщухли піщані оті буревії…
Від них не було ні життя, ні надії…
Ландшафти
Під дією вітру пливуть каравани
Рухомих пісків – виникають бархани.
У морі пустельнім гойдаються хвилі
Пісків нескінченних, хмаринки скрізь білі…
А небо високе – у ньому блакить!
Так хочеться вірить, любити і жить!
Піщинки
Пісок не морський, є в нім трохи заліза,
Ось нірка, чи ящірка в нірку залізла?
Від спеки ховається в нірку сліпак,
Він зовсім не кріт, це здається лиш так.
Піщинки маленькі, і зовсім безплодні,
І дощ пропускають, мов фільтри природні.
Тому під шарами піщаних арен –
Вода, для коріння пустельних дерев…
Озера ці давні, підземні, холодні,
Та їх не дістанеш з тієї безодні.




Міфічні істоти
Володар дощу – волохатий Буркут
Колись оселився в урочищі тут,
Чалбаси підносили кухлик води,
Води вистачало – буяли сади…
Та відьми в пустелі спекотній жили,
Служили їм миші і хижі орли.
Чи то амазонок жило колись плем’я,
Сліди їх зникають у ханськім гаремі…
Так, південь – це завжди стихія нестримна:
Татарська навала, набіги із Крима.
То гуни, то скіфи…Високі кургани
Приховують й досі незвідані тайни…
  Про Геродота
Жовтенькі тендітні квітки зіноваті
Вклоняються низько, де хмари крилаті…
Під куполом синім встають кучугури,
Здається все близько… – Те марево дурить.
До обрію спека стоїть невблаганна –
Пустельника зваблює фата-моргана…
Колись Геродот тут побачив Гілею…
Та зникла Гілея, і він разом з нею…