Хот в кр пачкою зробити чолов к

Клавдия Дмитрив
Хотів кріпачкою зробити чоловік:
Доїть корів  і свині годувати.
Щоб навіть не ступила за поріг
І тяжко ,щоб  у полі працювала.

Хотів кріпачкою зробити чоловік:
Бути невільною, в усьому покорятись.
А мріяла  я з ним прожити вік,
Повік хотіла з ним не розлучатись.

Хотів кріпачкою зробити чоловік,
Щоб була  я ніким й нічим для нього.
Минув так перший,другий,третій рік…
Більш не могла терпіть знущання я такого.

Хотів кріпачкою зробити чоловік,
Продовжував щораз більше знущатись.
Знущанням тим вже тратила   я лік,
Втомилась я слізьми щораз вмиватись.

Хотів кріпачкою зробити чоловік.
Батьки його  у цьому помагали.
Від мене залишався тільки блік…
І слова  в  захист зовсім не сказали.

Хотів кріпачкою зробити чоловік.
На право  голосу не мала  я  ні слова.
Хотіла,щоб змінився  в  кращий бік,
Й мої слова були тільки – полова.

Хотів кріпачкою  зробити чоловік.
Втомилась  я терпіть його знущання.
Я не калікою дожить хотіла  вік,
Й щоб цілий вік не було лиш ридання.

Хотів кріпачкою зробити чоловік,
І  щоб життя перетворилось  у неволю.
Молилась  я  і не  змика повік,
Щоб дав Господь  щасливішую долю.

Хотів кріпачкою зробити чоловік,
Та  Бог почув усі мої благання.
З тих  пір не місяць і не рік вже збіг,
І буть щасливою – було моє бажання.

Хотів кріпачкою  зробити чоловік,
Та вимолила кращу  долю в Бога.
Це біль і жаль…душі моєї крик,
А тепер щастям прогаптована дорога.

03.03.2019 р.