Эрнест Брылль Рождество

Нати Гензер
Boze Narodzenie

Kiedy dziecko sie rodzi i na swiat przychodzi
Jest jak Bog, co powietrzem nagle sie zakrztusil
I poczul, ze ma cialo, ze w ciemnosciach brodzi
Ze boi sie czlowiekiem byc. I ze byc musi
Wokol radosc. Koledy szeleszczace zlotko
Najblizsi jak pasterze wpatruja sie w Niego
I smiech matki – bo dziecko przeciaga sie slodko
    A ono sie uklada do krzyza swojego

Рождество

Дитя рождается, в мир приходит,
Оно – как Бог, что воздухом захлестнулся,
Вот оно – тело, вот оно в темени бродит,
Боится быть человеком. Но должен, назад не вернуться.
Вокруг – радость. Золотом шелестит колядка.
Семья, друзья, как волхвы – все смотрят на Него.
Смех матери – дитя потягивается сладко.
   А оно приноравливается к размеру креста своего.