Аднаспальные сны

Мечислав Курилович
*
Жыву па плану – трафарэтна,
і вельмі важна – не затратна:
раней любіў я дам канкрэтна,
цяпер кахаю іх абстрактна.
*
Падае сіла, бы знічка ўгрунь –
я прытушыў сваю жароўню:
яшчэ гляджу на прыгажунь,
а для чаго – ўжо й не помню.
*
На жаль, красуня, мне вельмі шкода:
не для мяне  твой смачны дранік,
бо ты клубнічка з агарода,
а я даўно ўжо не  батанік.
*
Цяпер я дамам не кось-кось,
дзе думкі палкасцю жылі,
калі лічыў сябе за вось
варочання Зямлі.
*
Прымаю ў разлік любові довады,
што не па сілах мне яе атлетыка,
але люблю аб ёй усе аповеды
і славу Дон Жуана – тэарэтыка.
*
Я ўдзячны шэрай гадзіне
з настроем, як песьня мінорная,
дзе думка аб соннай жанчыне
дзейнічае, як снатворнае.
*
На кругі свае жыццё павярнулася –
пры дрэннай гульні – вясёлая міна:
жанчына ў кабеце прачнулася,
а ў мужыку заснуў мужчына.
*
Ты пішаш мне і скардзішся на Бога,
што стаў слабым, а быў, як баабабам,
але ж ці ванавата тут эпоха,
што перастаў хадзіць раптоўна ты па  бабам.
*               
Яшчэ лаўлю кахання цені
і стан жанчын з прычыны важкае,
яшчэ магу ўпасці на калені,
але падняцца – з вялікай цяжкасцю.               
*
Святло ліецца ў хату цесную,
а для душы, амаль, падвальную,
і сны мне сняцца толькі прэсныя,
яшчэ тужліва аднаспальныя.

Гарыкі Ігара Губермана
ў пераклазе на беларускую мову.

Односпальные сны
   НА ЯЗЫКЕ ОРИГИНАЛА

Я изменяюсь незаметно
и не грущу, что невозвратно,
я раньше дам любил конкретно,
теперь я их люблю абстрактно.

Душой и телом охладев,
я погасил мою жаровню:
еще смотрю на нежных дев,
а для чего – уже не помню.

Увы, красавица, как жалко,
что не по мне твой сладкий пряник,
ты персик, пальма и фиалка,
а я давно уж не ботаник.

Увы, то счастье унеслось
и те года прошли,
когда считал я член за ось
вращения Земли.

Любви теперь боюсь я, как заразы,
смешна мне эта лёгкая атлетика,
зато люблю мои о ней рассказы
и  славу Дон Жуана – теоретика.

К ночи слышней зловещее
цоканье лет упорное,
самая мысль о женщине
действует как снотворное.

Тому, что в семействе трещина,
всюду одна причина:
в жене пробудилась женщина,
в муже уснул мужчина.

Ты пишешь мне, что все темно и плохо,
все жалким стало, вянущим и слабым;
но, друг мой, не в ответе же эпоха
за то, что ты устал ходить по бабам.

К любви я охладел не из-за лени,
и к даме попадая ночью в дом,
упасть еще готов я на колени,
но встать уже с колен могу с трудом.

Время льется даже в тесные
этажи души подвальные,
сны мне стали сниться пресные
и уныло односпальные.