21. 03, Чт... бути третiм

Анна Кабатова
знаєш,
бути третім - не завжди добре,
бути третім - це також іноді відчувати себе зайвим,
це ніби торкатися світу, частиною якого ти ніколи не був,
і своє місце у якому ти ніколи не знайдеш.

бути третім - це також "залипати" на перехожих
і вирізати уламки слів з чиїхсь речень.
бути третім - це іноді вставляти свої репліки,
але, здебільшого, думати про геть інші речі.

бути третім - так само, як бути четвертим,
чи п'ятим, чи шостим - це все неважливо.
це проводити час за розрахунками
тієї ймовірності (чи, ліпше, можливості),

що одного разу ти станеш другим
і станеш для когось мішенню атаки,
і в твою сторону полетить оця нескінченність
невидимих звуків, емоцій та знаків.

бути третім - це також крокувати позаду,
і прискорювати пульс у венах; і, знаєш,
відлічувати секунди, чи просто мовчати;
це робити вигляд, наче нічого не помічаєш...

але також і йти за тими, хто для тебе цікавий,
чи просто палає як сірник в твоїй темряві.
це намагатись відчути когось, хто для тебе важливий...
і усвідомити раптом, що ти став тим третім -

це наче прокинутись зранку і протверезіти,
зрозуміти: настав час лишити їх вдвох.
тож поки ви будете захоплено розмовляти,
я непомітно розчинюсь в переході метро.