Ветер

Светлана Пригоцкая
  Пяйви Ненонен( Финляндия)

TUULI

I.

Silloin tuomiot tuulesta temmattiin,
Silloin tuomarit tuonesta tuotiin,
Silloin joukolla jouduttiin hemmettiin,
Yksin kauhujen kalkkeja juotiin.

Silloin raadettiin raa’assa arjessa,
Silloin tainnutettiin pakkotyоllа.
Oli laottava lapion varressa.
Oli pyоvelin tyоvuoro yоllа.

Kuoli pyоveli, hellitti hemmetti.
Kauhu kalkatti maan alle mennen…
Mutta joku jo huokaista ennаtti,
Ettа oispa taas kaikki kuin ennen.

                6.7.2008 Puhos

II.

Katselen syystuulen tuivertamista.
Tunnen sen tuiman ja
          ankaran hoivan.

Kuuntelen syystuulen huokailemista.
Laukaista laulun
          luulen sen voivan.

Kuuntelen lauluni laatiutumista.
Toivoisin soivan sen
          toivoisin soivan.

Katselen runoni rustautumista
Mustautumista
          lehtiоn oivan.

               1.10.2010

III.

Pitkin, pitkin aironvedoin
suru soutaa venettаin.
Elаmа on elettаvа
menett;en ja menett;en.

Mitа ottaa huomispаivа,
mitа tаmа pаivа vie?
Surun aavaa soutavalle
on niin kovin pitkа tie.

Aina uuden tyhjаn pааlle
tuulenpesаt kerаilet.
Tuulentupaan nukkumaan kаyt,
ulapalla herаilet.

Tuuli pyyhkii kasvojasi,
suru soutaa jonnekin…
Saattaahan se huomispаivа
tuoda uuden onnenkin.

             23.1.2007

I.          
             ВЕТЕР

Было время от ветра вердикты  шли,
Судей  , словно  с погоста , ветра несли…
Прямо в  логово  ада  толпу вели,
Ужас извести странники  пить могли.

Было время  давило   жестоко  жизнь,
Тяжкий  рабский труд  болью сковывал ,
Ветер мозг  крутил - лечь на лопату вниз,
Ночью быть  палачом всеми  проклятым.

Умер  ветер - палач ,плач  утих и  ад ,
Звоны ужаса   в мрак  земли  плыли…
Кто-то там вздохнул жалобно, сам не рад,
Если  б  всё  опять, как раньше, было…

II.

Я смотрю листья треплет осени ветер,
Строгой  опеки    вихрь
                мчится из леса.

Слушаю ветра стоны, трепетом  метит,
Песня  из  сердца-
                капелька  креза .

Слушаю , песню  мне  шепчут  заветы,
Будет звучать она
                звонкою  вестью.

Песню царапаю   пёрышком  света,
Чёрные знаки,
              лист мой  чудесный…

III.

Долго , долго спорят вёсла,
Лодки  вдаль печаль несут...
Жизнь прожить не так-то просто,
Нас везде потери ждут.

Что готовит  день грядущий,
Что с собою унесёт? 
Вдруг поймёт вперёд плывущий-
Долгая дорога ждёт…

Новую на месте старой
Встретишь « ведьмину метлу»,
В замке  ветра спят  кошмары,
Вихри  сеют    на миру.

Грусть с лица стирает  ветер,
Что там впереди нас ждёт?
Новый день надеждой светит,
Счастье новое зовёт…


Художник: Александр Кнэхт