Пимен Панченко. У ржи

Ген Жэстачайший
Пимен Панченко

У ржи

Когда я вспомню
О днях прожИтых,
Тетрадь листаю
Своих ошибок.
Хочу услышать
Дыханье ржи той.
Не ломоть хлеба -
Напевы неба.

На радио поток:
Кричат что день про брак,
То оглушает рок,
То лекция про рак,
То Дебюсси,
То Би-би-си.

И не заменят
Няни из теле
Ни колыбельной,
Ни колыбели,
Ни мамин голос,
Ни спелый колос.

Не соблазнит
И не заманит
Ни звон монет,
Ни мёд обмана.
Мы отшумели,
Молчим, молчим,
Как те шумеры
И кривичи.

Стою у ржи я,
Кланяюсь ржи я,
Пишу про рожь я,
Опять про рожь я:
Умеет колос
Дух врачевать.
Кукушка, годы
Бросай считать!

Песнь жаворОнка
В небе дрожит...
О, Боже милый,
Как славно жить!

********

Пімен Панчанка

Ля жыта

Калі я ўспомню
Аб перажытым,
Жыцця гартаю
Спісаны сшытак.
Пачуць хачу я
Дыханне жыта.
Не скіба хлеба -
Душы патрэба.

На радыё знарок
Крычаць штодня пра брак,
То аглушае рок,
То лекцыя пра рак,
То Дэбюсі,
То Бі-бі-сі.

І не заменіць
Радыё-няня
Ні калыханкі,
Ні калыхання,
Ні матчын голас,
Ні спелы колас.

Не расшавеліць
І не спакусіць
Ні грошай шэлест,
Ні хітрасць хлусаў.
Мы адшумелі,
Маўчым, маўчым,
Нібы шумеры
Ці крывічы.

Стаю ля жыта,
Малюся жыту,
Пішу пра жыта,
Ізноў пра жыта:
Умее жыта
Душу лячыць.
Пакінь, зязюля,
Гады лічыць!

Жаўранка песня
Ў небе дрыжыць...
О божа мілы,
Як добра жыць!

1986 г.