България - Болгария

Мария Шандуркова
БЪЛГАРИЯ

България - по въглени играе,
в небето вперила е своя поглед,
на нестинарки танците тя знае,
душата й кадилница пред Бога.

Земя на кръстопът - поробвана, горена,
убивана - на кръст, на кол, под бича,
душата й - пак нежна, несломена,
цветя сади и танците обича.

И Рила - с върховете снежни,
и Пирин - с езера студени,
Балканът - с подвизи отглеждал
чадата й - за Светлина родени.

Тъй малка е, красива и зелена,
широка е - със златни ниви,
България - на цялата Вселена
събрала мъката и радост жива.

21.05.2019 г. 12:47 ч.
Мария Шандуркова
Снимка: Rositsa Neykova Andreeva (Росица Нейкова Андреева), България