Мадонна

Катрин Брехт
Весняними ранками
Буває так холодно,
Ніби інеєм вкрився
Шар епітелію.
Він проникає швидко,
Мов кімнатний павук
І на хвилину спиняє
Кров у артеріях.

Так інстинктивно жахаються
Незнайомців у куртках
Із гострою сталлю
За тугим чорним поясом.
Так на вокзалі
Стихають диспетчери,
Коли мінують мости
І зникають на коліях.

Я б декомунізувала
Всі пам‘ятники
У наших містах,
Щоб світу нарешті
Всміхнулась Мадонна.
Це та, хто о п‘ятій,
Коли вже світа,
Вирощує квіти
На всіх полігонах.