Родная мова

Надежда Прохорова
Максим Танк
РОДНАЯ МОВА
З легендаў i казак былых пакаленняў,
З калосся цяжкога жытоў i пшанiц,
З сузор'яў i сонечных цёплых праменняў,
З грымучага ззяння бурлiвых крынiц.
З птушынага шчэбету, шуму дубровы,
I з гора, i з радасцi, i з усяго
Таго, што лягло назаўсёды ў аснову
Святынi народа, бяссмерця яго, –
Ты выткана, дзiўная родная мова.

Няма на зямлi таго шчасця i гора,
Якога б ты нам перадаць не магла.
Няма такiх нетраў, глыбокага мора
I гор, праз якiя б ты не правяла
Мяне на радзiму, туды, дзе сягоння
Стаiць акрываўлены вораг з пятлёй
Над спаленай хатай, над родным загонам,
Над будучыняй і песняй маёй –
Над тым, што было i што век будзе вольным.

Народ пранясе цябе, родная мова,
Святлом незгасальным у сэрцы сваiм
Праз цемру і годы змаганняў суровых.
Калi ж ападзе і развеецца дым
I нiвы васкросшыя закаласяцца, –
Iзноў прашумiш ты вясновым дажджом,
Iзноў зазвiнiш ты у кожнай у хаце,
Цымбалам дасi iх сарэбраны гром
I вусны расквецiш усмешкай дзiцяцi.


Что слышится вам в звуках слова родного?
Какие картины приходят во снах?
Легенды, предания, тайны былого,
Колосья пшеницы в тяжёлых снопах…
Со мной говорит языком белорусским
Рассветная птаха и ветви дубрав,
Созвездья небесные, солнечный лучик,
Источника бурного голос и трав…
Святыня народа, бессмертья основа
Моей Беларуси язык – моя мова!

И нет на земле того счастья и горя,
Которое б ты передать не смогла.
И нет подземелий, глубокого моря
И гор, сквозь которые не провела
Меня в край родной в час, когда он пылает,
Где враг подготовил по пуле с петлёй
Для каждого. Небо от горя рыдает
Над кровью народа залитой землёй,
Над хатой сожжённой, над песней и словом,
Над будущим нашим, свободным и вольным.

И светом во мраке в года лихолетий,
Опорой в бою за свободу суровом,
Молитвой о Мире в дни страшных трагедий
Ты стала нам, данная Господом мова.
Развеялся дым, вновь поля колосятся,
И ты как весенний восторженный дождь
Звенишь, моя мова, и в храмах, и в хате,
Улыбкой ребёнка над миром плывёшь.