Писмо до един ничий

Йотова Валентина
Живея в залеза зад хълма
и в златна шума се превръщам,
когато есента е пълна
с ухания на дим и къща.

А ти си скитник без посока.
поел по пътя без надежда.            
На длан претеглил хоризонта,
разбра ли Бог какво отрежда?

Дошъл разискрен след пожара
на листопади и стърнища,
усетил се бездомен старец –
пред теб нататък няма нищо.

И прелестно е да си ничий –
от гняв свободен и от страсти.
И всеки ближен да обичаш,
щастлив – сред толкова нещастни..

Блажен насън да съществуваш,
наяве да си дъх на цвете.
По заник тръгнеш ли по хълма –
благословен си ти, човече.