Щось не так

Корнейчук Пётр Ефимович
Щось не так у нашій домівці...
Може, знов не народ переміг?
Може, люди це просто вівці,
Над якими кружляє батіг?

Вівчарів „хазяї”  наймають,
Щоб вівця не змогла втекти.
А крадіжкам немає краю,
Бо злодійство – шлях до мети.

Розцвіла підступна зухвалість:
Підлабузницький чути сміх;
Не дивує мене – печалить
Цей щоденний огидний гріх

Вівчарем чи вівцею бути
Не бажаю! – В моїм краю
Є голодні та ще й роззуті:
Серед них людей впізнаю!