Побасенка. Валентина Козачук. с украинского

Иосиф Бобровицкий
       Баєчка.

В калюжі ніжилися жабки,
І вчили пуголовків жити:
- Пора відрощувати лапки
І вчитись комарів ловити!

Та малюки їх зневажали:
- Старі патякають дурниці!
Себе ж бо рибами вважали,
Й плескались далі у водиці...

Жаби розгнівалися:- Як це?
Ква-ква, ква-ква! Незріла молодь!
Страшенно припікало  сонце:
Калюжа висохла! Жде голод!

Злякались пуголовки дуже:
Прийшлось відрощувати лапки...
Щоб віднайти нову калюжу
Скачи вперед, маленька жабко!

Щоб в цьому світі виживати
Навчайся всьому, любий брате!


Лягушки нежились в луже,
Уча головастиков жить.
 - Без лапок вы неуклюжи,
Учитесь мошек ловить!

Но их малыши презирали:
 - Ерунду говорят старики!
За рыбок себя почитали,
Не спешили искать реки...

Лягушки в гневе: - Придётся!
Ква-ква! Недозрелая молодь!
Вовсю припекало солнце:
И лужа вот высохнет! Голод!

А лужа всё уже и уже.
Отращивать лапки спешите,
Чтоб добраться до новой лужи,
Лягушата скорее скачите.

Чтоб в этом мире-луже,
Учись всему быстрее, друже!