Веслав Дымны Темное село Кукуево

Нати Гензер
Naleze

Na skraju Polski w gorach gdzies
w powiecie Bielsko lezy wies
kapliczka stoi posrod drzew
naboznych ludzi slychac spiew

to byla niedziela a teraz caly tydzien trwa

Codziennie zwoza fury drzew
haruja na ten czarny chleb
i woda leje sie jak deszcz
bulgoce w gardlach ciezki chleb

Rachunki trwaja tam od lat
za ojca ojciec brata brat
gdy trwa weselny dziki tan
najczesciej ginie mlody pan

W tych malych ludziach wielki duch
pracuja bija zra za dwoch
nad ciemna wioska nie wiem skad
wisi koscielny dzwieczny dzwon

A gdybys nie byl jednym z nich
nie wtykaj reki miedzy drzwi
slyszalem grozbe z wielu gab
zabija cie uciekaj stad

uciekalem stamtad ale nie moglem nigdzie uciec

Chlop wzial do reki ciezki kol
zastapil droge mi jak wol
ty zywy nie wyjedziesz stad
zakalo naszych pieknych stron

ale to byl moj dobry dzien dlatego moge wam jeszcze o tym opowiedziec

Темное село Кукуево

На краю Польши, на горе,
в районе Бельска, на селе,
стоит часовня среди древ,
в часовне-набожный напев.

Ну это в воскресенье было, а сейчас и на неделе тоже.

И возят, возят фуры древ,
и пашут за еду, за хлеб
водяра льется из горла’,
и булькает, на тяжкий хлеб.

Разборки чинят много лет
за брата брат, за деда дед,
а уж на свадьбе кто попёр-
а там – и глядь – жених помёр.

В тех малых людях дюжий дух,
ишачат, бьются, жрут – за двух,
и заливает темный склон
откуда? - колокольный звон.

А если - не один из них,
ниткни ручонкой меж дверьми,
грозятся яростные рты,
убьем тебя, давай вали.

Я и побежал. Но не смог.

Мужик схватил могучий кол,
встал на дороге, аки вол,
отсюда не уйдешь живым,
позорник нашей стороны.

Но у меня день удался. Поэтому и рассказываю тут.