Шчаслiвы лёс

Станислав Шастак
Годы ляцелi  ў прорву небыцця,
Сын нарадзіўся, вырас, скончыў школу.
Назвалі Аляксандрам. Быў вясёлы,
Шчаслівы самы час яго жыцця.
Стась вопыты працягваў. Яны сталі
Падмуркам і для доктара навук.
Яго патэнты ў свеце ўсе прызналі,
Але фінансы цяклі болей міма рук.
Знiкалi фiрмы, межы i краiны,
Стась сустракаў больш дрэнныя навiны.

Фiнансаване на ўсёй планеце
Шукаў Стась для праекта. I адчай
Падкiнуў думку з'ездзiць у Кiтай,
Дзе мiльярдэраў больш за ўсiх на свеце.
Знаёмы з Мiнску, што меў фiрму ў Харбiне,
Прыслаў яму для вiзы запрашэнне
На мiнскi адрас Кочатавай Нiне,
Яго пляменнiцы.  I Стась прыняў рашэнне:
"Паеду з лазерам i з доктарам з Расеi,
Што фарбавальнiк знае i з ФДТ лячыць умее".

Стась прыляцеў у Мiнск хутчэй на самалёце,
Бо новая надзея сэрца грэла
I ластаўкай душа яго ў Харбiн ляцела
I верыла, што там канец турбоце!
Ён Нiне пазванiў i папрасiў прывезцi
Яму паперы прама на вакзал.
"Сустрэцца можна ў тунэлю дзесцi,
Хоць жнiвень на двары, ды сонца л'ецца шквал"
Сказаў:"Сядзецьму ля бiльярднай уваходу
Праз пяць хвiлiн я да твайго прыходу!"

Размову скончыўшы, купiў напiтку пляшку
I хуценька ў тунэль пашыбаваў.
Наплечнiк муляў. Стась паспрабаваў
Яго паправiць. Раптам стала цяжка
Ступiць i крок. Паветра не хапала.
Наплечнiк скiнуў, галавой прылёг.
Натоўп спяшаўся, было справы мала
Яму да Стася i цi жыць ён мог.
Набраўшы Нiну, напiсаў ёй: "Чуць
Жывы. Ляжу там, дзе багаж здаюць".

Нясцерпна вочы рэзала святло.
Стась павярнуўся да сцяны i змежыў вейкi
I ледзь разняў,- пад крык страшэнны нейкi,
Як бы са смецю бой жыццё вяло!
Крычала Нiна! Церла рукi, ногi
А ён ляжаў i размаўляць не мог.
Пачуў сiрэну хуткай дапамогi.
Таблеткi смак, што быў гарчэй за грог!
Наклалi маску з кiслародам i, як п'яны,
Пачуў, што павязуць у Бараўляны.

У Бараўлянах урачы другiя
Сказалi, што шчаслiвы мае лёс,
Бо перанёс ён лёгачны трамбоз,
Дзе шэсцьдзесят адсоткаў - нежылыя!
Далi рэцэпт, перавялi ў палату
Нiна дастала дацкi варфарын,
Праз пару дзён, як стала лепш багата,
Пачуў прыгоду ўсю i Аляксандар, сын.
Пры выпiсцы ўрач Серабро сказала,
Што яму Нiна новае жыццё падаравала!