Циприан Камиль Норвид Боги и человек

Нати Гензер
BOGOWIE I CZLOWIEK
 
1
Dzis autorowie sa jak Bog:
Dosc jest, ze tchna, wnet arcydzielo wstawa;
W skrzydlaty lot posuwa ciezki plug -
Trud jest jakoby zabawa!
2
Nie samo juz slonce rzuca cien
Wawrzynow - sklania je i wiatr zyczliwy,
Dwadziescia lat slawy za jeden dzien
Dajac - za jeden dzien szczesliwy!
3
I od Wirgiliusza ksztaltnych pien
Zalatuja jeszcze ludzkie natchnienia...
On! dwadziescia lat pracy dal za jeden dzien -
Za jeden dzien stworzenia!

БОГИ И ЧЕЛОВЕК

1
Сегодня пииты, как Бог
Дыхнут – и шедевр;
Окрылен плуг –
Забава – процесс!
2
Не только солнце бросает тень
Лаврушки, но склоняет и ветер милостивый,
Двадцать лет славы, как день,
Один день счастливый!
3
Виргилиевы фигуристые песнопения -
Человеческое вдохновение…
Он! Двадцать лет трудов, как день –
Один день творения!