Моя мама. Христо Ботев

Ольга Кайдалова
Майце си

Ти ли си, мале, тъй жално пела,
ти ли си мене три годин клела,
та скитник ходя злочестен ази
и срещам това, що душа мрази?
 
Бащино ли съм пропил имане,
тебе ли покрих с дълбоки рани,
та мойта младост, мале, зелена
съхне и вехне люто язвена?!
 
Весел ме гледат мили другари,
че с тях наедно и аз се смея,
но те не знаят, че аз веч тлея,
че мойта младост слана попари!
 
Отде да знаят? Приятел нямам
да му разкрия що в душа тая;
кого аз любя и в какво вярвам -
мечти и мисли - от що страдая.
 
Освен теб, мале, никого нямам,
ти си за мене любов и вяра;
но тука вече не се надявам
тебе да любя: сърце догаря!

Много аз, мале, много мечтаях
щастие, слава да видим двама,
сила усещах - що не желаях?
Но за вси желби приготви яма!

Една сал клета, една остана:
в прегръдки твои мили да падна,
та туй сърце младо, таз душа страдна
да се оплачат тебе горкана…

Баща и сестра и братя мили
аз да прегърна искам без злоба,
пък тогаз нека измръзнат жили,
пък тогаз нека изгния в гроба!
----------------------------------------------
“Моя мама” Христо Ботев

Ты ли, родная, мне жалобно пела,
Ты ли кляла и ругала за дело?
Ведь я скитался по миру без вести,
Грязь лишь встречая, без цели, без чести.

Пропил ли я родовое именье,
Ранил тебя ли без сожаленья?
Ах, моя молодость вянет, родная,
Сохнет, вся в язвах, не заживая.

Весело смотрят друзья на повесу,
С ними и я веселюсь, как умею,
Только не знают они, что я тлею,
Юность покрылась тлетворной завесой.

Как же им знать? Не имею я друга,
Чтобы открыть свою душу, рыдая:
Вера, любовь – не из нашего круга,
Но ведь я мыслю, мечтаю, страдаю!

Кроме тебя, никого не имею,
Ты для меня – вся любовь и вся вера.
Только любить тебя больше не смею -
Сердце сгорело, холодная сера!

Много, родная, мечтал я ночами:
Счастье и славу увидим мы вместе;
Чувствовал силу, крыла за плечами,
Только желанья погибли на  месте.

Что же, теперь лишь одно мне осталось:
Я упаду в твои, мама, объятья…
Не перестал бесконечно страдать я,
Сердце заплачет, что долго скиталось.

Папу, сестру, моих братьев любимых
Так мне обнять захотелось без злобы!
С вами – навек, верность душ голубиных,
С вами – до края, до смерти, до гроба! (12.08.2019)