Bl dny cykl

Мила Неман
Co jaki; czas bije stalowym sztyletem
w m;j m;zg jedna my;l bezlitosna:
"Dlaczego gdy oni we krwi maj; zim;
w mym sercu tkwi soczysta wiosna?"

Co ogniem swym topi te ;niegi i lody,
Ich pragn;; obudzi; ze ;pi;czki,
by schowa; pod pr;dem zmartwychwsta;ej wody
na zawsze swe kwiaty i r;ni;czki.

I b;dzie dawa;a swe ciep;o do ko;ca,
a; zgnije ostatnia ro;lina,
by lato w ich duszach pali;o si; s;o;cem,
gdy p;;n; jesieni; ja zgin;.

8.III.2019