Герой игит

Рашид Азизов 2
ИГИТ

Игит к1уру ччвур тувру
гизаф адмийир гъийихуриз
ватан гъюбхну к1ури «душмнихьан».

Фужар ву «душмнар» ватан хътру?
Фужар ву «душмнар» аба-баб хътру?
Фужар ву «душмнар» гъул, гъунши, мирас хътру?

Ватан фу ву? Халкь? Дарш – халкьдинуб т1араш гъап1дар?
«Душмнар» шлиин алархьнийи:
халкьдиин, дарш т1арашчйиин?

Агь, «игит», разидира ава яв!
Душмникк халкь ккитри
т1арашчйири заълан ап1ураяв тамаша!

«Душмнар» душмнар дар!
«Душмнар» т1арашчйир дар!
Т1арашчйир ву гьякь душмнар!

«Игит», увуз игит к1уйхьа
гьякьвална дугъривал ху йиш арайиз!
Т1араш гъап1уб ап1уйиш кьяляхъ!


ГЕРОЙ
(подстрочник)

Имя Героя дают
тем, кто убил много людей
говоря, что родину защитил от «врагов».

Кто эти? «Враги» без родины?
Кто эти? «Враги» без отца и матери?
Кто эти? «Враги» без места жития, соседа и родни?

Что такое родина? Народ? Или – обокравших народное добро?
«Враги» на кого напали:
на народ или на обокравших народ?

Эх, «герой», наверное ты доволен собой!
Под врага подставляя народ
обокравшие сверху наблюдают за игрой!

«Враги» – не являются врагами!
«Враги» – не являются ворюгами!
Ворюги являются настоящими врагами!

«Герой», мы тебя назвали бы героем
если ты приносил истину и справедливость!
Ворованное, если бы ты возвращал!