Васко Попа - Отходя

Сергей Батонов
         
Нет меня здесь больше
С места я не сдвинулся
Но тут больше нет меня
Пусть войдут
Осмотрят пусть, обыщут
В тени ребер мельница
Зрелую мелет пустоту
Окурки снов грошовых
В пепельнице тлеют
Нет меня здесь больше
Привязанную лодку туда-сюда качает
Алою волною
Пара слов незрелых
Повисли в горле пасмурном
Нет меня здесь больше
С места я не сдвинулся
Но сам уже далёко
Настичь меня едва ли

(с сербского)

ОДЛАЗАК
Nисам више ту
С места се нисам померио
Али ту више нисам
Нека уђу
Нека прегледају нека претраже
Воденица у сенци ребара
Зрелу празнину меље
Опушци јевтиних снова
У пепељари се диме
Нисам више ту
Привезан чамац њише се
На црвеним таласима
Пар недозрелих речи
У облачном грлу виси
Нисам више ту
С места се нисам померио
Али сам већ далеко
Тешко да ће ме стићи