Томас Кэмпион 1567-1620. Для одних мужчин девица..

Лукьянов Александр Викторович
Для одних мужчин девица,
Коль не верит им - проста,
Но их воле подчиниться -
Вот «святая простота».

Ныне редкостны бутоны,
И в сердцах мужчин их нет;
Безрассуден тот влюблённый,
Кто отверг такой букет.

Вероломности Зевеса
Безопасней доверять,
Чем когда начнёт повеса
Клятву верности давать.

Их кумир – слепое чадо,
Просят верить и любить:
Может, мне увлечься надо,
И всегда наивной быть.




Thomas Campion (1567-1620).

Maids are simple, some men say

Maydes are simple, some men say,
They, forsooth, will trust no men.
But should they mens wils obey,
Maides were very simple then.

Truth, a rare flower now is growne,
Few men weare it in their hearts ;
Louers are more easily knowne
By their follies, then deserts.

Safer may we credit give               
To a faithlesse wandring Iew
Then a young mans vowes beleeve
When he sweares his loue is true.

Loue they make a poore blinde childe
But let none trust such as hee :
Rather then to be beguil'd,
Euer let me simple be.