Рилският манастир е в сърцето на Рила

Величка Николова -Литатру 1
Рилският манастир е в сърцето на Рила
Автор – Величка Николова – Литатру1

Вървя по пътечката горска, извита,
а там, на баира, сред вечни гори,
стои строен храм със красиви извивки,
а кръст – християнски ни гледа с очи.
Не липсва и  кучето бяло, на двора.
То пази от мечки. Все бди и слухти.
А предният двор е препълнен от хора,
очакващи проповед да зазвънти.

Притихва гората, сияят лицата,
свещена молитва към Бога лети…
и фарът на вяра духовна, в сърцата
блести със светлик християнски. Блести!
И пее църковният хор – „Свети  Рилски”,
и внася в душите ни мир, топлина,
и нежно приглася реката ни Рилска,
а буките вечни – разперват листа.
Тук, въздухът в Рила ухае на билки,
на бял бор, на мура, на смърч и ела…
Подскачат по клоните пъргави белки,
а *челна морена бележи *дъга.

О, Рила, ухаеш на пролет и зима.
Видяла си робство и хубави дни.
От тебе извира любов. Уж незрима,
но влиза в сърцата ни. Вечно гори!
А ти, манастире, в сърцето на Рила,
туптиш в унисон с нея, пръскаш светлик.
Разгаряй християнството – дух лекокрили.
Бъди фар на вяра - в духовния лик!

*челна морена – природна забележителност при Рилска река и е в основата на живописна скалиста дъга.

*дъга – образувана е от няколко високи скалисти рилски върхове.

*Виж: „100 чудеса на природата в България”

Литатру1