CI

Александр Иванов 62
CI.
О муза от чего же в ленности своей,
Ты истиной и красотой пренебрегала;
Ужель не знала в милости ты чьей
И чьею ты любовью возвышалась?
И что же скажешь в оправданье ты свое,
Что красоте не нужно украшений?
Что сущность неизменная ее,   
А истина правдива без сомнений?
Уже ли ты останешься немой,
Увидев что в хвале такой нет толка?
О, только не молчи но громче ты воспой,
Чтоб друга твоего могила не умолкла!
   Отдай свой долг чтоб через многие лета
   Покрывшись золотом сияла красота.



CI.
O truant Muse, what shall be thy amends
For thy neglect of truth in beauty dyed?
Both truth and beauty on my love depends;
So dost thou too, and therein dignified.
Make answer, Muse: wilt thou not haply say
'Truth needs no colour, with his colour fix'd;
Beauty no pencil, beauty's truth to lay;
But best is best, if never intermix'd?'
Because he needs no praise, wilt thou be dumb?
Excuse not silence so; for't lies in thee
To make him much outlive a gilded tomb,
And to be praised of ages yet to be.
Then do thy office, Muse; I teach thee how
To make him seem long hence as he shows now.