О, Пирин, планино

Величка Николова -Литатру 1
О, Пирин, планино
Автор – Величка Николова – Литатру1


Кой ли не те е рисувал, о, Пирин,
кой ли не те е възпял?
С твоите пейзажи и чудни руини,
кой ли не се е гордял?!

Който не знае Байкушева мура,
Баюви дупки, Юлен,
значи е време за обща култура
и запознанство с елен.
Банско, Разлог и Сандански, и Мелник –
селища с най- древен дух,
биха възторгнали даже отшелник.
Ще го дарят със сминдух.

В теб, еделвайси – към двадесет вида,
вечно пламтят с пламък бял.
Дрешките вятър от сняг им изприда.
Песни Орфей им е пял.

Кой ли не знае за малкия Мелник,
скътан във твоя търбух.
Там пирамидите спират мелтеми.
Хората пушат с чибук.
А на небето се реят орлите,
търсят си дива коза.
Вечер се пие вино под звездите,
а за жените – боза!  ;)))

Ходих аз – някога – в малкия Мелник,
Мелнишко вино видях.
Моят съпруг ме погледна през мерник…  ;)))?
вино не пих, но пък пях.
 
Кой ли не те е рисувал о, Пирин?
Кой ли за теб не е пял?
Твоите пейзажи и чудни руини,
даже Орфей е възпял!
Литатру1

Фото - Фейсбук (Пирин планина)