Орт

Тулен Акматалиев
               
Орт чыкты Борбордун базарынан,
Копчулуктун тушпогон назарынан.
Ал жерде соода-сатык жургузушуп,
Турмуштун туткасынын начарынан.
Кун откоруп кужулдоп кобу чыны,
Алтын башты багуунун азабынан.
Уй-жайсыз, ижарага баш калкалап,
Кайгы-муну билинип кабагынан.
Насыянын пайызы осуп чыгып,
Ту;улдуруп жей турган тамагынан.
Бул озу тири тозок мисалындай,
Айыгалбай дене бойдун жарасынан.
Албетте, эбин-тапкан азаматтар,
Суурулуп ал иштин арасынан.
Кадимки байкерчилик омур отоп,
Башташат созду туура казалынан.
***
Убагында Хамракан эжекебиз,*
Дукон куруп Ала-Арча алабынан.
Элине байлык таап, багып-каккан,
Кутулуп кундун койгон талабынан,
Ал кезде комокчу чарба тузпогондор,
Комолонгон партиянын жазасынан.
Кийин сон алакандай ушул аянт,
Озунчо ордо болуп, эл агылган.
Баса турган жол табылбай,
Чыга албай соодалоонун капасынан.
Мына эми-орт-кырсык уялаган
Жер болду, кимдердин катасынан?!
Бей-бечара мунканса жалын тутоп,
Туралбастан качасы; арасынан
Базардын башчылары туз жалашат,
Кур жалак калган учун акчасынан,
Жетим балдар аргасыз жер тепкилейт,
Уялгандан бош турган тачкасынан.
Бул озу олко оорусу, куноо кимде?!
Торт айда эле уч ирет орт чыкканы,
Болгондо да бейпил убак тун ичинде
Кумон ой, аны уюштурган бироо болсо,
Олум таппай озунун ажалынан.
Тапсын олум, оз уйунун ичиндеги,
Укумуштай улуу орт казанынан.
***
*«Ош базары» аны негиздеген Ош облусу,
Кара-Суу району, «Кенеш» совхозунун директору
Хамракан Каримова (1983-жыл, 4-июлу)