Тарас Шевченко Ревет и стонет Днепр широкий. Перев

Илларион Харитонов
Ревет и стонет Днепр широкий,
Свирепый ветер листья рвёт.
Склонил он ивы ствол высокий,
Волну горою вдаль несёт.
И бледный месяц той порою
Из тучи темной проступал.
Он, словно чел на синем море,
То виден был, то исчезал.
И петухи не просыпались,
И гомонить никто не смел,
В лесу сычи перекликались,
А ясень жалобно скрипел.

2 ноября 2019

Оригинал

Реве та стогне Дніпр широкий,
Сердитий вітер завива,
Додолу верби гне високі,
Горами хвилю підійма.
І блідний місяць на ту пору
Із хмари де-де виглядав,
Неначе човен в синім морі,
То виринав, то потопав.
Ще треті півні не співали,
Ніхто нігде не гомонів,
Сичі в гаю перекликались,
Та ясен раз у раз скрипів.