574 - My first well Day - since many ill

Эмили Дикинсон -Алекс Грибанов
Когда мне разрешили встать,
Я поспешила в сад –
В ладони Солнце подержать,
Проверить что в плодах –   

Еще цветах, когда меня,
Остановив, болезнь
На поединок позвала
Поспорить кто сильней.

Да, Лето далеко ушло,
Пока вели мы бой –
Цветов прощальных торжество
Багряней, чем весной –

Как будто Лето обмануть
Себя и нас спешит,
Как тешат радугой детей,
Чтобы Могилу скрыть.

Оно дало ореху блеск,
Плюмажи семенам,
Лоскутья яркие везде,
Бразильские шелка

Оно раздаривает всем
И прячется в туман,
Чтоб миг разлуки скрыть верней,
Не видным сделать нам –
 
Была ль потерею болезнь?
И не полней ли тот,         
Кто глубь Могилы разглядел,
Высь Солнца познает?


My first well Day - since many ill -
I asked to go abroad,
And take the Sunshine in my hands
And see the things in Pod –

A'blossom just - when I went in
To take my Chance with pain -
Uncertain if myself, or He,
Should prove the strongest One.

The Summer deepened, while we strove -
She put some flowers away -
And Redder cheeked Ones - in their stead -
A fond - illusive way –

To cheat Herself, it seemed she tried -
As if before a Child
To fade - Tomorrow - Rainbows held
The Sepulchre, could hide.

She dealt a fashion to the Nut -
She tied the Hoods to Seeds -
She dropped bright scraps of Tint, about -
And left Brazilian Threads

On every shoulder that she met -
Then both her Hands of Haze
Put up - to hide her parting Grace
From our unfitted eyes –

My loss, by sickness - Was it Loss?
Or that Ethereal Gain
One earns by measuring the Grave -
Then - measuring the Sun -