А. К. Толстой. Средь шумного бала. English

Вячеслав Чистяков
Alexey Tolstoy
Amidst A Fancy-Dress Party
(Russian romance to music by Peter Tchaikovsky)

Amid a ball party, at sudden,      
In ado out of worth,   
I wondered your dancing, - light, ardent, - 
But hidden were features of yours.

The eyes were betraying your sadness,
Your voice did not play a tragedienne -
Expressing your plainness and grandness 
It sounds in my heart since then.   
    
I touched was with your slim figure
And fancied your sad pensive look;
To hear your laughter was eager -
It sounds in me like a brook;

When go to bed at night hours
I always remember your smiles,
And hear your voice in my bowers,    
And look into wonderful eyes.

I sleep and I dream, and bestow
All possible honors to you…    
Am I in love with you? Don’t know,
Still feel it can highly be true! 

Текст оригинала:

Средь шумного бала, случайно,
В тревоге мирской суеты,
Тебя я увидел, но тайна
Твои покрывала черты.

Лишь очи печально глядели,
А голос так дивно звучал,
Как звон отдаленной свирели,
Как моря играющий вал.

Мне стан твой понравился тонкий
И весь твой задумчивый вид,
А смех твой, и грустный и звонкий,
С тех пор в моем сердце звучит.

В часы одинокие ночи
Люблю я, усталый, прилечь —
Я вижу печальные очи,
Я слышу веселую речь;

И грустно я так засыпаю,
И в грезах неведомых сплю…
Люблю ли тебя — я не знаю,
Но кажется мне, что люблю!