побег

Хельга Эфре
моя душа відігрівається,
як з замерзлої печі сирота,
втік з Освенцима.
коли наполегливо,
обливаючись потом,
вгризалася в землю,
чіплялася і повзла.
лише в тиші нічний
світили зірки.
партизани за річкою
знайшли втекла дівчину,
у землянці розпалили вогонь

моя душа отогревается.
пусть печь потухла и пуста,
и только пепел обнимает
нежно саваном.

за гранью смерти
боль ушла.
нет больше страха,
нет добра и зла.