Стотинка печал

Йотова Валентина
Сега пчелите ще заспят,
а въздухът е с вкус на касис.
Приклекна зимната мъгла
на пост зад бирените каси.

Нагарча слънчевият смях,
ранено утрото се мята.
Издиша като спукан мях
по пътищата светлината.

Пресичам пустия квартал
с душа, пристегната на възел,
с компас със счупена стрелка.
И питам – закъде ли бързам?

Бездомникът с прояден шал,
престанал вече да мечтае
за канче супа с хлебец бял,
паричка даде ми – назаем.

Една стотинчица печал –
ези-тура в нощта да хвърля.
И да гадая – пролетта
кога в очите ще се върне.