Сякаш ще настъпи воден мор

Величка Николова -Литатру 1
СЯКАШ  ЩЕ  НАСТЪПИ 
ВОДЕН  МОР
Литатру1

(Ние - хората сме свикнали с естествения кръговрат на живота в природата. Ето защо не се замисляме за последствията му. Например едни дългополи дъждове могат да доведат до наводнения и мор, но могат да доведат и до "чудо", тоест: след продължителна суша земята се покрива с красив килим от билки и цветя... А любовта започва възторжено да свири на арфа и животът продължава своя ход.)
    


Вали дъждът. Реките се препълват
и сякаш ще настъпи воден мор.
А облаците най- нахално бълват
проливен дъжд над земния простор.

В горските гъстаци зайци плахи
се крият от дъждовните бодли.
Дори и двойка стари, куци свраки
се скриха бързо – да не ги боли.

Дъждът отслабна и настъпи чудо.
Земята се покри с красив килим
от билки и цветя. И някак лудо
засвири вятърът непобедим.

От влагата дори нощта студува.
Зави се с облачната мекота.
Над къщичка уютна дим лудува,
а вътре свири с арфа любовта!

*
(От книгата "Твоето момиче" )