***

Шморон Наталия
...Коли на землю ніч свята приходить,
Кутя смачна запахне на столі,
Щоразу,  перехоплює мій подих -
Я , спогадом , спиняюся в селі...

Пригадується час передріздвяний,
(Не віриться , що все це відійшло ...)
 По горах, ріках , стріхах солом’яних
До нас Різдво тихенько в гості йшло ...

З комори витягалися запаси -
По всім селі передсвятковий рух ,
У кожній хаті вудились ковбаси ,
Там пахло так! , що забивало дух ...

Там дід від брами чистив кучугури
Бурчав собі під ніс ...І бабка теж
геть «паткалась», що не несуться кури,
А як на свята без яєць ? Егеж!

...Ну, а як Зірка перша засіяла ,
Уся родина,  вкупці за столом
молилася.... І весело вітала:
«Христос родився!» -«Славимо Його!»

А потім разом йшли колядувати,
Спалахував під брамами  дідух-*
Без нього не обходилися свята, 
У тому ж бо -міцних традицій дух...

...Зима, мороз , ялинки волохаті ,
Із коминів танцює білий дим
І гамір , сміх , колядки  в кожній хаті
Ох! як же я заскучила за тим...

...І так приємно зараз все згадати...
Душа немов набралася тепла ...
Якби ще раз вдихнути ТОГО свята -
Я б в світі найщасливіша була !