Kwiaty i zegary

Халина Подгорска-Дутка
KWIATY I ZEGARY
Lubie malowac
obok kwiatow zegary
nie po to jednak
zeby kwiatom i ludziom
przypomniec o przemijaniu
ale o ich urodzie
irozumnosci niesmiertelnej
otwartych dla oka
i duszy w wybranej chwili
i o tym takze ze czas
w swej niezbadanej pojemnosci
moze tez zloto kwitnac
w nowoarchaicznych sadach
pelnych mistrzowskich zdarzen
we wspanialomyslnej przestrzeni
w ktorej podobno jest miejsce
na wszystko pod sloncem
wszystkie rzeczy po kolei
A wiec kwiaty
maja z czasem
wiele wspolnego
chocby hojnosc
tego co zadziwia
i zatrzymuje pieknem
z gruntu niepodlegle
09.01.2020
***
HPD